Ga naar de inhoud

Balans tussen werk en welzijn

Op het werk ben je in de ban van deadlines en projecten. Thuis reserveer je tijd voor zelfzorg met een stevige wandeling of een pittige sportsessie. Maar laten we eerlijk zijn, wat gebeurt er met ons welzijn als we acht uur lang vastgeplakt zitten aan een bureau, mogelijk vergezeld door een vleugje stress en spanning?

Richtlijnen vertellen ons dat ons lichaam snakt naar beweging. Tweeënhalf uur per week matig intensief bewegen, afgewisseld met spier- en botverstevigende activiteiten, en voor de senioren onder ons, zelfs balansoefeningen. Klinkt allemaal prachtig, maar hoe zit dat tijdens die lange werkuren?

Als we ons puur richten op het lichaam, dan komt het tot leven bij beweging. Laat je echter niet misleiden door je brein, dat soms andere signalen afgeeft. Het kan zijn dat je geen zin hebt om de hond uit te laten, maar bij thuiskomst voel je je beter dan ooit. Hetzelfde gebeurt op kantoor. Je voelt de stijfheid in je nek, het gekraak bij het bewegen van je hoofd. Het lichaam roept om beweging, maar kies je ervoor om door te bikkelen of om naar je lichaam te luisteren?

Een lichaam is als een vrije vogel; het wil bewegen. Niet alleen ’s avonds, maar ook overdag. Spieren die te lang in dezelfde houding vastzitten, verliezen spiercellen, lengte en functionaliteit. En als je spieren niet soepel bewegen, legt dat extra stress op je gewrichten. Dit heeft niet alleen invloed op je werkhouding, maar ook op die gezellige volleybaltraining in de avond.

Dus waarom niet wat welzijn toevoegen aan je bureauroutine? Met kleine, speelse bewegingen kun je een wereld van verschil maken. Zowel fysiek als mentaal. Zwaai je armen boven je hoofd, geef je ribben een kleine twist, sta even op één been. Je lichaam zal je dankbaar zijn voor deze spontane bureaubewegingen.

Het Helende Huis is een bedrijf in beweging. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van bewegen.